SPOR festivalen 2006
Legible Hearings - Læselige Høringer

SPOR-festivalen torsdag d. 4. maj – søndag d. 7.maj 2006

Med valget af Edward Jessen til kurator har SPOR-festivalen fået en kurator med sans for det egentlige i musik: lyden og det der gør lyden til musik. Det, der gør lyden til musik er, med John Cage’s ord, når vi hører den som lyd og ikke som signal (et pip kan være et signal om en fugl, et dyt signal om en bil, en sagte hvislen i højt græs og i baggrunden en sagte rytmisk skratten kan være signal om en græshoppe i en grøftekant). En tone er en særlig lyd, da den ikke signalerer andet end musik.... Men musikken har igennem historien ad bagvejen fået så meget signalværdi, at det ved slutningen af 1800tallet var muligt at ”fortælle historier” i musik: her beder den elskede om forladelse, her rases der, her kommer en flok vilde heste osv.. Det, der interesserer Edward Jessen, og som SPOR-festivalen 2006 sætter fokus på, er, når lyden eller tonerne fortæller deres egen historie. Her går de opad, her nedad, her spredes de, her forsøger de at finde sammen, men gør det ikke helt, her flyder de, her eksploderer de vildt o.s.v.. Der findes mange komponister, for hvem dette er det vigtigste overhovedet: at kunne gå på opdagelsesrejse i lyde, toner, rytmer, bevægelser, og dem sætter SPOR-festivalen spot på i 2006.

Når musik høres på lydens egne præmisser sker der ofte det parakoksale, at den først da kommer til at være vedkommende for lytteren – befriet for signaler er den i stand til at være noget, der opleves for første gang. Den kan opleves som metafor for livsprocesser, lytteren ikke har været opmærksom på før.

Amerikanske Alvin Lucier og engelske Roger Marsh er to eksponenter for hvert sit fokus på musikkens indre spor. De vil være ”featured composers” på SPOR-festivalen 2006. Læs mere om dem på websitet.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen er en af de danske komponister, der har arbejdet uhyre meget med struktur i musik. Hans musik er på det strukturelle plan en verden i sig selv at dykke ned i. Men i dette univers af stramhed dukker der signaler op, både fra den gamle musik og fra virkelighedens verden. Det er en musik, der ofte leger med modsætningen mellem signaler og stramme, næsten fængslede strukturer. Koncerten med Ars Nova og Paul Hillier vil være et mini-portræt af Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

På festivalen optræder bl.a. Ensemble Black Hair med Roger Marsh, Århus Sinfonietta med Søren K. Hansen, Ars Nova med Paul Hillier, Concert Clemens med Carsten Seyer-Hansen, og vokalsolisterne John Potter, Richard Wistreich, Kerry Andrew, Anna Molyneux, Sarah Dacey, Anna Myatt og Joseph Marsh. Der vil være seminarer med Roger Marsh og filmforevisninger hver aften i biografen Øst for Paradis og lydinstallationer af Alvin Lucier

 

Med venlig hilsen Thomas Agerfeldt Olesen - leder af SPOR-festivalen