LYDBILLEDE – Film og musik

Thomas Sóhadt: Berlin - Sinfonie einer Großstadt
I 1927 lavede Walter Ruttmann en stumfilm med titlen Berlin: Sinfonie der Großstadt. En avantgardistisk og teknologifascineret billedfantasi med byen som billede på det moderne samfunds ypperste formåen. Musikken til den er gået tabt sammen med den by, filmen beskriver: Berlin før krigen.
I 2002 blev projektet ”gentaget” af Thomas Schadt, men selvom titel, det sorthvide format og konceptet er fælles med 27-udgaven, er det en helt anden film – jo ikke mindst fordi det er en (bogstaveligt talt) anden by den handler om.
Der hersker en ubeskrivelig stemning af melankoli og tyst styrke i filmen, som er et frapperende smukt og skamfuldt kritisk billede på en enestående by og dets mennesker. En besynderlig usagt kredsen om vulgariteten og skønheden i det moderne liv.
Musikken er skrevet af Helmut Oehring og hans faste medarbejderinde Iris ter Schiphorst: 90 minutters insisterende og pumpende orkestermusik.
Lars Petter Hagen: Seks Portretter
Hagen er blandt de mest interessante unge komponister i det sprudlende norske komponistmiljø. Seks Portretter leger med (TV-) dokumentarens formsprog og klicheer, men tilføjer en for genren fremmed poesi. En sær sammensmeltning af banal nostalgi og åndfuld mytologi opstår i blandingen af de seks sangeres fortællinger fra barndommen og den oldgræske filosofiske lyrik, der dukker frem i bunden af billedet. Seks Portretter er på sammVærket (her i den redigerede TV-udgave) varer ca 20 min og spilles som forfilm til "Berlin - Sinfonie einer Großstadt".
På samme tid stilfærdigt humoristisk, ironiserende og hudløst ærlig.