ORDLYD - Musik og ord

Festivalens hovedevents er Surrogate Cities af Heiner Goebbels og Lohengrin af Salvatore Sciarrino. Sciarrino er den måske vigtigste og samtidig mest særegne dramatiske komponist lige nu. Hans musik søger konstant fremmede lydverdener via en ekstraordinær anvendelse af instrumenternes klangmuligheder. Musikken er tillige udpræget poetisk og melankolsk og med brugen af svage lyde og den højt udviklede sans for stilhed og timing generelt er udtrykket altid uhyre intenst og medrivende. Lohengrin er et af hans bedste værker. Disse "usynlige aktioner" bevæger sig neurotisk på kærlighedens grænse til sindsyge - Elsa er eneste aktør, der på schizofreniens rand "refererer" samtaler mellem hende og Lohengrin.

Heiner Goebbels er ligesom Sciarrino blandt tidens betydeligste musikdramatikere, omend på en helt anden måde: Hans tilgang er langt mere umiddelbar og direkte, musikken er voldsomt, skiftende, stilpluralistisk - men ikke mindre intens og gribende.
Teksterne er af bla. Paul Auster og Heiner Müller.
Surrogate Cities er et enormt orkesterværk, der trancenderer sin egen form og bliver til noget andet; måske en slags forvansket oratorium eller koncertopført subtildramatik...
Surrogate cities vil være en kæmpe merit for Århus Symfoniorkester, der lejlighedsvist har vist sig i stand til at gabe over store ting (Wagner, Strauß).